sskbloggen

Just another WordPress.com site

Jenny Svanberg: ”Laget har fin potential”

– Jag är hoppfull inför framtiden. Laget har en fin potential och redan nu har vi tio spelare kontrakterade för nästa säsong. Det ger oss möjlighet att spela ihop laget tidigare än vi har haft möjlighet att göra under de senaste säsongerna. Vi har också hela föreningen bakom oss i vår satsning att ta laget tillbaka till Elitettan.

Det säger Jenny Svanberg, som har haft huvudansvaret för Sunnanås damlag under de två senaste säsongerna. Under båda dessa år har Sunnanå blivit tvåa i serien.

– Vi har inte varit tillräckligt samspelta i början av säsongerna, konstaterar Jenny.

Jenny Svanberg har varit tränare på olika nivåer i litet drygt femton år. Just nu är träningsuppehåll och med lite distans till den gångna säsongen är det intressant att lyssna på Jenny Svanbergs tankar.

DSC09229.JPG

Jenny Svanberg. Foto: Ola Theander

– Det är så förbaskat roligt att arbeta med människor och att arbeta med och tillsammans i en grupp, säger hon.

Det som driver Jenny – förutom glädjen att arbeta med det som hon älskar mest, nämligen fotbollen som sport – är att se utvecklingen hos varje spelare.

– Fotbollen har så mycket att ge och se unga människor växa både som spelare och individer och att se deras utveckling så att de kan och vill fortsätta för att ta steget upp i A-laget – ja, det är härligt.

– Sammanhållningen i gruppen är en jätteviktig framgångsfaktor. Se bara hur AIK:s tränare lyfte fram just stämningen och andan i truppen nu när laget tog SM-guld. Och titta på Piteå IF där lagandan och sammanhållningen både av spelare och ledare betonades som nyckeln till deras SM-guld.

DSC09185.JPG

Jenny Svanberg under ett träningspass i bollhallen efter säsongen. Foto: Ola Theander

– Sammanhållningen måste vara bra och den är bra. Vi är ju tillsammans fem till sju dagar i veckan. För att det ska fungera så jobbar vi mycket med kommunikation och samtal.

Jenny Svanberg lyfter i det sammanhanget gärna fram det nära samarbetet som spelarna har med sina mentorer när det gäller att utveckla individen.

– Många av mentorerna har spelat på högre nivå och de har mycket att förmedla till de unga spelarna både när det gäller träning, matcher och livet utanför fotbollen.

Jenny är också glad över samarbetet med Alexandra Nilsson och Annika Kukkonen.

– De har mycket fotbollskunskap och de ger en extra dimension till laget. Båda har åtskilliga träningstimmar i kroppen och har båda spelat matcher på högsta nivå. Det är ovärderligt när det gäller att förmedla kunskap till spelarna.

Med spelarutvecklingen i högsätet så är Jenny Svanberg mycket nöjd över hur den har utvecklats.

– Vi har fyllt på bra med många unga spelare från de egna leden och det känns som att vår plan att komma tillbaka till Elitettan är riktig och fullt genomförbar.

Att Piteå tog hem SM-guldet, vad betyder det?

– Piteå ligger nära oss så det är gripbart på ett annat sätt än om Rosengård eller Linköping vinner damallsvenskan. Spelarna hos oss ser att målsättningen kan bli verklighet i synnerhet som också Piteå bygger stommen i sin trupp på spelare från regionen. Det är klart att det är inspirerande för oss alla att Piteå vann.

– Som tränare har de senaste två åren varit några av de roligaste under min tränarkarriär och jag är superglad att Annika Kukkonen har kommit in. Hon bidrar med ny energi och som alltid när man jobbar med ett lag så behövs det regelbundet nya röster.

DSC07625.JPG

Annika Kukkonen och Jenny Svanberg har jobbat tillsammans under den gångna säsongen. Foto: Ola Theander

När Jenny inte jobbar med och tänker på fotboll med alla träningar och matcher, så arbetar hon som lärare i Bergsbyskolan.

– När jag kom till stan för fyra-fem år sedan hade jag en tjänst på Furuskolan i Jörn, säger Jenny.

I botten har hon en idrotts- och SO-lärarexamen för årskurs 4–9. Innan hon kom till Skellefteå hade hon flera tränaruppdrag för olika klubbar, bland andra Huddinge IF, i södra Stockholm. Hon var också ett år på Gotland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: