sskbloggen

Just another WordPress.com site

Kontinuitet motto för Piteå IF

I dag på förmiddagen var det så dags för Sunnanås SK och Sisu att genomföra den andra inspirationsträffen i föreningen. Gäst var sportchefen i Piteå IF, Leif Strandh. Han började med att kort redogöra för sin egen bakgrund som började i Stockholm och hos Hammarby. Åren gick och 2000 kom han till Piteå där han bland annat fungerade som tränare för herrlaget och individuell tränare för damlaget innan han 2012 tog jobbet som sportchef.

Med fyra matcher kvar att spela och med förstaplatsen i allsvenskan ser det onekligen bra ut för föreningen. Målsättningen har varit att tillhöra den övre halvan i tabellen under åren 2016-2018 och att ha två spelare i A-landslagstruppen. Den målsättningen är nådd och nu gäller det att nå visionen som målades upp för flera år sedan – att senast 2020 spela i Champions League.

DSC08994.JPG

Leif Strandh. Foto: Ola Theander

En sak som Leif Strandh uppehöll sig vid en god stund var konkurrensen om spelare och vissa svårigheter att rekrytera nya spelare. Piteå ligger ju där det ligger och en plats i Norrland är inte alltid så där väldigt lockande i förhållande till klubbar längre söderut eller ute i Europa. Klubben får betala lite, lite mer för spelarna samtidigt som den professionella inriktningen också lockar.

Klubben har fostrat nio spelare som varit i i A-landslagstrupperna och lika många spelare har gått från F19-laget till spel i A-laget eller i andra damallsvenska klubbar. Man lägger stor vikt vid kontinuitet i träningarna och dessa är alltid inriktade på nästa match. Veckorna ser alltid lika ut och under träningarna är det mycket bollspel som gäller. Individuell träning sker två gånger i veckan.

DSC08998.JPG

Leif Strandh och Kajsa Östlund. Foto: Ola Theander

En annan målsättning, som har bäring på spelarrekryteringen, är att två tredjedelar av truppen ska ha kommit från regionen. Och till regionen räknar Leif Strandh Umeå och norrut. Detta beroende på att klubben letar spelare med ett särskilt kynne och som dessutom är vana vid förhållandena. Men det finns också en annan faktor. Och en faktor som är påtaglig för alla damfotbollsföreningar – ekonomin. Det är mer kostsamt med spelare från andra delar av landet eller från ett annat land än de som har fostrats i den norrländska myllan.

Piteå IF omsätter cirka nio miljoner kronor. Det kan låta mycket, men räcker inte till det som klubben egentligen behöver och vill ha. Leif Strandh berättade att han mer eller mindre regelbundet får ta kontakt med styrelsen för att få medel som ger spelarna de bästa förutsättningarna.

– Det är kört från början om spelarna ska behöva gå upp klockan fyra på morgonen för att spela en match i Skåne klockan 14. Det krävs övernattningar och sådana är inte billiga sett över en hel säsong, sa han.

DSC09000.JPG

Leif Strandh och ordföranden i SSK, Joacim Lindström. Foto: Ola Theander

Många av åhörarna nickade instämmande när han sa det. Fotbollen i Damallsvenskan och Elitettan kostar mycket pengar och mest pengar kostar den nog i Elitettan som innehåller fler lag och därmed fler bortamatcher.

Leif Strandh betonade också vikten av en bra ledarstab. Och han kunde inte nog berömma Stellan Carlsson, tränare i klubben. Att se varje spelare och då att se hela spelaren är hur viktigt som helst.

Ja, detta var en kortare sammanfattning av vad Leif Strandh berättade och helt säkert gav också hans framförande tankar och idéer som Sunnanå SK kan ta vara på och anpassa till sina förhållanden.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: