sskbloggen

Just another WordPress.com site

Givande inspirationskväll med Håkan Wifvesson

Sedan flera år tillbaka är visionen för Sunnanå Sportklubb att vi ska vara ”den ledande fotbollsföreningen i norra Sverige”. Det är en ambitiös vision och den nås inte över en natt. Men oförtrutet strävar vi efter att komma närmare denna vision.

Som ett led i vårt arbete att utveckla föreningen hade vi i går, måndag, ett inspirationsmöte för styrelse och ledare. Gäst var styrelseordföranden i FC Rosengård, Håkan Wifvesson.

DSC08961.JPG

Håkan Wifvesson, styrelseordförande i FC Rosengård. Foto: Ola Theander

Håkan inledde med en resumé av hur föreningen tillkommit och utvecklats från det att Malmö FF sade nej till en satsning på damfotbollen via LdB FC till det som i dag är FC Rosengård. Och det handlar verkligen inte bara om fotboll. Av föreningens totala omsättning svarar fotbollen för 24 miljoner kronor och föreningens sociala verksamhet för 25 miljoner kronor. A-laget och F19-laget omsätter cirka elva av de 24 miljonerna och huvuddelen består av ersättning till en kvalificerad ledarstab.

En stor del av det som Håkan Wifvesson började med handlade också om de oerhört orättvisa villkor som gäller för damfotbollen i förhållande till herrfotbollen. Som ett talande exempel nämnde han att Malmö FF som vann allsvenskan förra året fick 17,5 miljoner kronor, medan Linköping som vann damallsvenskan fick – 0 kronor.

Sedan kom Håkan in på hur föreningen är organiserad. Styrelsen består exempelvis av inte mindre än 17 personer, som alla har sina klart avgränsade ansvarsområden. Inriktningen är att alla delar i verksamheten ska drivas professionellt och med respekt för individerna. Värderingarna, som bland annat innebär att föreningen ska vara vara aktiv deltagare i samhällslivet, vägleder verksamheten från A-lagsverksamheterna ner till yngsta ungdomsgrupperna samt förstås i all social verksamhet.

Den sociala verksamheten består av Boost, Next, Kick off, Football for life och Kul på hjul. Boost har 30 heltidsanställda och har under sina sju år bidragit till mer än 2.000 ungdomar har kommit ut i jobb. Det motsvarar i runda tal 55 procent av dem som har slussats igenom kost- och hälsaspåret, studiespåret och jobbspåret. Arbetsförmedlingen har, som en jämförelse, lyckats få två-tre procent av denna ungdomsgrupp i jobb.

Next är ett relativt nystartat projekt som tar hand om och arbetar med ungdomar som inte ens är inskrivna på arbetsförmedlingen och som inte går i skolan. I projektet Kick off möter man barn och ungdomarna på väg från skolan till hemmet för att genom olika verksamheter få dem engagerade och – sedda.

Football for life är ett projekt i Sydafrika som är väldigt lyckosamt. I det projektet når man barn och ungdomar på mer än 500 skolor. Och i projektet Kul på hjul lär man barn och deras föräldrar att cykla vilket underlättar livet för många i bostadsområdet Rosengård.

– Vi måste ha koll på ekonomin och fotbollen är vår kärnverksamhet, sa Håkan Wifvesson. Även om de som jobbar med de sociala projekten tycker att det är de som är kärnverksamheten i föreningen.

– Vi tar vara på ungdomarnas drömmar och försöker få dem att sträva efter att uppfylla drömmarna. Vi har roligt tillsammans, vilket är väldigt viktigt. Och vi tror verkligen på att det bara finns möjligheter, slutade Håkan Wifvesson, som naturligtvis under kvällen fick svara på många frågor.

DSC08963.JPG

Teo Passioukas, SISU, Joacim Lindström, SSK och Håkan Wifvesson, FC Rosengård. Foto: Ola Theander

På lördag mellan 10 och 12 kommer nästa inspirationsmöte att hållas. Då är det Piteås sportchef Leif Strandh som ska berätta om sin förening och hur den har jobbat för att nå de framgångar som klubben har med sin elitverksamhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: