sskbloggen

Just another WordPress.com site

Ännu en kvartett i Sunnanå

Alexandra Nilsson har dubbla roller i Sunnanå SK den här säsongen. Hon fortsätter som assisterande tränare, men går också in och spelar.

– Båda rollerna är lika roliga, säger hon.

Alexandra spelade för Sunnanå under åren 2006 – 2010. Därefter gick hon till Umeå IK fram till och med säsongen 2013 och under den tiden hann hon också med en säsong i Australien. Den säsongen är bara fyra månader. Alexandra har också ett antal landskamper på meritlistan.

Att det inte blev något spel förra säsongen hängde förstås samman med att Alexandra blev mamma förra året.

DSC02478

Under fredagens träning fungerade Alexandra Nilsson som assisterande tränare till Martti Tikkanen. Foto: Ola Theander

– Ebba är nio månader nu. Jag kom igång ganska snabbt med träningen efter det att hon var född. Men fortfarande känner jag att jag måste stärka mag- och ryggmuskler, säger hon.

– Jag tycker inte att det är några problem att ha dubbla roller – som assisterande tränare och som spelare. Båda rollerna är roliga och utvecklande och när jag kombinerar dem blir det nästan dubbelt så roligt, säger Alexandra.

Sunnanås spelartrupp är ordentligt föryngrad i år i förhållande till truppen förra säsongen.

– Men vi har flera spelare som har mycket rutin och som väl balanserar den gnista och det ambitiösa driv som de yngre har, säger Alexandra.

Annika Kukkonen är tillbaka i Sunnanå i år. Än så länge på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren.

– Men jag hinner bara spela tre seriematcher. Jag ska operera fotleden sista april och det sägs att konvalescensen blir sex till tolv veckor, berättar Annika.

Tanken och förhoppningen var att operationen skulle ha gjorts i februari, så att hon skulle ha varit spelklar till säsongspremiären 12 april. Men så blev det inte. Operationsköerna har sin egen logik.

Annika Kukkonen, bofast i den finska landslaget, gick till Kif Örebro när Sunnanå åkte ur damallsvenskan efter säsongen 2013.

DSC02489

Annika Kukkonen är glad över att vara tillbaka i Sunnanå och över att snart få fotleden fixad. Foto: Ola Theander

– Jag trivdes bra i Örebro och fick spela väldigt mycket. De ville också att jag skulle stanna där. Men problemet med fotleden gjorde att jag hade ont hela tiden och fick spela hårt tejpad. Konkurrensen i Örebro om platserna är och var hård, så man fick inte vara borta särskilt länge förrän man riskerade sin plats i laget.

– I det läget frågade jag om jag fick vara med och träna med Sunnanå under januari (Annika har sin pojkvän i Skellefteå) och när jag var här skrev jag på för halva säsongen. Landslagsledningen i Finland var väl inte så där jättenöjda med det, men de förstår min situation som jag har i och med skadan, säger Annika.

Till vardags pluggar Annika IT och en kurs som heter Utveckling av e-tjänster. Hon har även en plats sedan tidigare på ekonomiutbildningen på Campus i Skellefteå, som leder till en civilekonomexamen.

– Men jag får se hur det blir med ekonomistudierna. I grunden tycker jag nog att IT är roligare. Det har jag ju läst under ett par år nu.

Frida Karlsson lyftes upp i A-truppen från F19-laget nu under försäsongen. Men det uppstod ett litet problem – sedan tidigare spelar ju Frida Karlsson i laget. Så det blev Frida d.ä. och Frida d.y. Men det fungerar inte på planen.

– De kallar mig för ”Kalle” efter Karlsson, säger Frida och skrattar.

Frida fyller 17 år några dagar före säsongspremiären. Hon tycker att det är väldigt kul att ha fått möjligheten att ta steget upp till A-truppen.

– Det är betydligt tuffare tempo och mer närkamper nu, säger hon.

DSC02505

Frida Karlsson den yngre tycker bara att det är kul med mycket träning och matcher. Foto: Ola Theander

Frida tränar mycket. Hon går första året på gymnasiet där hon läser teknik på Balder. Eftersom hon går fotbollsgymnasiet blir det också tre träningar i skolans regi förutom alla de träningar som A-lagstruppen har.

– Det blir väl åtta–nio träningar i veckan. Men det är bara kul.

– Alla i laget har varit så snälla mot mig, så det har inte varit några problem att komma in i gemenskapen, säger hon och hoppas att det kommer att gå jättebra för laget i år.

– Vi går ju alltid för vinst.

Riikka Ketoja fyller 21 år senare i sommar. Hon har tidigare presenterats här på bloggen, men har nu några månader i stan.

Riikka har nu gjort fyra landskamper för det finska landslaget. De senaste var under Cyprus cup för en dryg månad sedan.

– Jag fick spela en hel match och kanske 30 minuter i en annan, säger hon.

DSC02508

Riikka Ketoja utvecklas både som spelare och människa i Sunnanå, tycker hon själv. Foto: Ola Theander

– Jag trivs bra här i Skellefteå, fortsätter hon. Och jag känner att jag utvecklas som spelare här. Det är roligt. Det är ju tuffare tempo här och ett mer fysiskt spel än i Finland.

Riikka utvecklas också på ett annat sätt. Nu bor hon ensam för första gången i sitt liv och det är hon som får göra allt själv – laga mat, diska, städa och annat hushållsarbete.

– Det tar mycket tid, men jag tänkte aldrig på det när det var mamma som skötte sånt hemma, säger hon och skrattar gott åt de nya erfarenheterna.

– Årets säsong tror jag blir bra. Det är ju ett ungt lag men jag tycker att nivån höjs hela tiden. Vi har en bra laganda och vi blir alltmer trygga i vårt spelsystem, som vi alltid kan falla tillbaka på om och när det blir tungt. För sådana perioder brukar alltid komma någon gång under säsongen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: