sskbloggen

Just another WordPress.com site

Givande seminarium om genus

De ungefär 100 deltagarna i dagens seminarium på Scandic fick sig en ordentlig ögonöppnare när Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, gav sin föreläsning om normkritisk bildanalys. Det låter måhända lite uppstyltat men på ett mycket klart sätt visade han hur oerhört könsstreotypt bilder tas. Och då alltid på ett sätt som framhäver mannen och minimerar kvinnan.

DSC02190

Ungefär 100 personer deltog i seminariet som handlade om juste kommunikation och jämställd sponsring. Foto: Ola Theander

Förmiddagen inleddes emellertid av Anna Galin från Dixie PR. Hon talade om hur man ska tala med varandra så att så många som möjligt faktiskt kan förstå vad man pratar om. Utgångspunkten för och temat i hennes föreläsning var att titta på den normer som föreställningar som styr kommunikationen.

Lite drygt hälften av de som bevistade seminariet arbetar dagligen med kommunikation och information och ungefär hälften av dem i offentlig sektor. Så det var säkerligen en nyttig lektion som Anna Galin gav. Det visade sig nämligen att 94 procent av de närvarande inte kände till betydelsen av alla de sju ord och begrepp som hon sedan analyserade. Samtliga ord och begrepp innebär risker för att personer eller grupper ska utestängas från den information som ges.

DSC02205

Anna Galin talade om normkritik i språket för att få fram ett budskap till så många som möjligt. Foto: Ola Theander

– Normer som vi har i samhället är inte negativa i sig, sade hon. Det är normer som skapar utanförskap som ger problem. Ser man med så kallade normkritiska ögon på det budskap som ska förmedlas blir det också fler som nås av informationen.

Genusfotografen Tomas Gunnarsson var nästa föreläsare. I dagarna har han blivit mer känd än tidigare genom att vara med i ett SVT-program som handlar om fotografering. Tomas Gunnarsson berättade kort om sin bakgrund och att han tidigt i sin karriär fastnade för hur väldigt stereotypiska bilder i annonser och magasin – ja, även tidningar – är. Som gott som alltid framställs mannen som en kraftfull och mäktig person medan kvinnan minimeras eller sexualiseras.

DSC02200

Tomas Gunnarsson, känd som Genusfotografen, höll en uppskattad föreläsning. Foto: Ola Theander

 

Trots att han själv var medveten om detta ramlade han gång på gång själv i fällan till dess han efter ett års studier av genusfrågor. Därefter har han konsekvent analyserat könstänket i publicerade bilder och naturligtvis själv ägnat sig åt att ta bilder som bryter den dominerande normen.

Exemplen som han visade gav nog de allra flesta en aha-upplevelse. Sättet som personer av olika kön presenteras är så dominerande och har blivit så ”naturligt” att få om ens några egentligen reflekterar över hur bilderna är tagna. Inte ens de som fotograferas reagerar över hur de uppmanas att posera. Säkerligen kommer de allra flesta som lyssnade på Tomas Gunnarsson att – åtminstone för en tid framåt – titta närmare på bilder. Och då utifrån ett genusperspektiv.

DSC02195

Anna Galin och Tomas Gunnarsson flankerar moderatorn under förmiddagens föreläsningar, Helena Renström, som är marknadschef i Skellefteå kommun. Foto: Ola Theander

Efter lunchen fortsatte seminariet under temat ”Jämställda och rättvisa villkor inom idrotten”. Noga räknat borde det ha varit ett frågetecken efter den meningen. För det stod omedelbart klart för alla att villkoren inte är rättvisa och jämställda – ja, det var nog alla deltagare och åhörare väl medvetna om redan när det kom.

Caroline Jönsson är mycket välmeriterad fotbollsmålvakt. I prisskåpet hemma har hon både VM- och EM-silver. Två gånger har hon utsetts till Årets målvakt och en gång till Årets fotbollspersonlighet. Hon var aktiv som elitspelare fram till 2013.

Vad som framkom när hon berättade sin historia var att hon tidigt blev medveten om de orättvisa villkoren. Redan 2000 anmälde hon sin klubb, Malmö FF, till Jämställdhetsombudsmannen för den i hennes – och i många andras – ögon orättvisa lönesättningen. Trots bättre meriter och mer träning fick hon bara en mycket liten ersättning i förhållande till målvakten i herrlaget som hade sämre meriter och tränade mindre. JämO avslog emellertid ärendet eftersom både klubb och övriga kvinnliga spelare ”synes betrakta fotboll som fritidssysselsättning”.

DSC02242

Redan som aktiv arbetade Caroline Jönsson för att få mer rättvisa villkor till damfotbollen. Efter den aktiva karriären har hon startat Fair pay foundation. Foto: Ola Theander.

Det fick Caroline Jönsson att mer eller mindre gå i taket och sedan dess har hon kämpat för mer rättvisa villkor för kvinnliga idrottare. Efter den aktiva karriären har hon arbetat med strukturfrågor. Hon har genom spelarföreningen sett till att få kollektivavtal med sjuk- och avbrottsförsäkring för spelare. I damallsvenskan får nu alla spelare också tjänstepension. Hon har startat Fair pay foundation vars målsättning är att 50 procent av sponsringen ska tillfalla kvinnliga idrottare (i dag är det inte ens 20 procent av sponsringen som går till damidrott).

De företag som ansluter sig till Fair pay foundation, exempelvis Norra skogsägarna, får en utmärkelse som de kan använda i sin marknadsföring.

– Det har också visat sig att de företagen börjat arbeta med jämställdhetsfrågor på ett mer aktivt sätt inom sina organisationer, sade hon.

Hanna Marklund, välkänd för alla i Skellefteå med omnejd, efter sin fotbollskarriär – men också numera allmänt bekant som studioreporter i TV4 – är i dag utvecklingspedagog på Sunnanå Utveckling.

DSC02231

Hanna Marklund talade engagerat om de grundvärderingar som Sunnanå SK bygger sin verksamhet på. Foto: Ola Theander

Gemenskap, demokrati och humanism är begrepp som är levande för Sunnanå SK. Men att nå målet att bidra till att du som medborgare  mår bra och trivs, så du kan utvecklas och nå dina ambitioner är lättare sagt än gjort. Hanna Marklund berättade att det är viktigt att se och lyfta individen.

– Att bygga självkänslan ger styrka åt vem du är, självförtroendet visar vad du presterar och sammantaget skapar det en självtillit som gör att du vågar, sade hon.

I korthet vill hon ha mindre inslag av självnedvärderande och självcensurerande och betydligt mer av tilltro till sig själv och den egna förmågan – trots att vi alla har bristfälligheter.

Rebecca Smith kom som fotbollsspelare till Sunnanå SK sommaren 2004. Hon stannade till och med 2007 då hon gick till den tyska klubben Wolfsburg, som då var en liten och inte så framgångsrik fotbollsklubb vare sig för damer eller herrar.

DSC02254

Rebecca Smith spelade fotboll i Skellefteå och i Sunnanå SK i tre och ett halvt år. Hon tyckte det var kul att komma tillbaka. Och språket har hon inte glömt. Foto: Ola Theander

Innan hon kom till Sverige och Sunnanå hade Rebecca Smith spelat fotboll både i USA, Tyskland, Australien och Nya Zeeland. I det sistnämnda landet var hon landslagsspelare. Nu är hon Women Competition Manager på den internationella fotbollsorganisationen Fifa och ansvarar för världsmästerskapen för U17-, U20- och damlagen. Just nu är det bråda dagar för henne då VM går i sommar i Kanada.

Rebecca Smith delgav under sin stund på scenen åhörarna sina erfarenheter från damfotbollens villkor i olika länder och världsdelar. Hon anser att damfotbollen undan för undan har stärkt sina ställningar i världen.

– Om det skulle finnas aktier för damfotboll, så skulle jag köpa nu, sade hon och ville därmed visa att damfotbollen kommer att ta fart mer och mer under de kommande åren.

– Se bara till att U17-VM kommer att arrangeras i Jordanien nästa år. Det var det inte många som trodde var möjligt bara för några år sedan.

DSC02216

De tidigare lagkamraterna Rebecca Smith och Hanna Marklund hade mycket att prata om. Foto: Ola Theander

Rickard Höög från SISU och Per Törnsten, som praktiserar på länsstyrelsen, redovisade slutligen projektet JämLys som håller på att genomföras i Västerbotten. Det är en jämställdhetssatsning som görs och i vilken man med nödvändighet har fått begränsa analysen till fyra idrotter – hockey, fotboll, ridsport och friidrott.

Projektet pågår fortfarande och kommer senare att redovisas i en förhoppning om att konkreta förslag kan tas fram som blir åtgärder vilka ökar jämställdheten. De båda efterlyste tankar och idéer från seminariedeltagarna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: