sskbloggen

Just another WordPress.com site

SKEBO – en viktig aktör i Skellefteå

Skebo är en viktig aktör i Skellefteå. Skebo är den absolut största fastighetsägaren med ungefär 7 000 hyreslägenheter i kommunen. Och varje arbetsdag lägger Skebo i genomsnitt ut en miljon kronor för nyproduktion, underhåll och städning; ett verksamt bidrag till näringslivet i form av jobb och pengar.

Skebo är helägt av Skellefteå kommun. Uppgiften är enkel på papperet – att tillhandahålla lägenheter till dem som vill bo i hyresrätt. Men det är inte så enkelt.

– Vi har nästan 25 000 i kön. 12 300 är aktivt sökande, berättar Kenth Wiklund som är avdelningschef för marknad och uthyrning. Vi skickade ut mail till alla dessa och frågade om de är beredda att ta en lägenhet på tre rum och kök även om den kostar 9 000 kronor i månaden.

SONY DSC

Kenth Wiklund på Skebo har koll på hur många som står i kö för en lägenhet i Skellefteå. Foto: Ola Theander 

– Ungefär 1 000 svarade att de var det. Och det är de svaren som ligger till grund för de satsningar som vi gör på nyproduktion.

Nyligen blev 51 lägenheter i kvarteret Ringduvan klara. Nu byggs på gården till gamla brandstationen – Odenhuset ska byggnaden heta. 43 lägenheter i elva våningar med en fantastisk utsikt från de översta våningarna blir klara i mars 2015.

– Undan för undan bygger vi lite mindre lägenheter. I Odenhuset blir tvåorna på 54 kvadratmeter och den största trean 80 kvadratmeter.

Det skulle behövas fler hyreslägenheter i Skellefteå kommun. Ett ”problem” är att det är väldigt dyrt att bygga och att marginalerna är så små.

SONY DSC

Just nu bygger Skebo 43 lägenheter vid gamla brandstationen i Skellefteå. Odenhuset, som bygget heter, blir elva våningar högt. Foto: Ola Theander

– En trea kostar i runda tal 2,5 miljoner kronor att producera, säger Kenth Wiklund. Vi måste se minst 50 år framåt och vi vet att efter 20–30 år så blir det ganska stora underhållskostnader, som också måste vara med i kalkylerna för att säkra våra investeringar.

– Men eftersom marginalerna är så små så verkar det inte finnas några privata intressen som bygger nya hyreshus. Inte här uppe hos oss i alla fall.

Skebo planerar för fler nybyggen inne i stan. I kvarteret Heimdal finns en stor tomt där tidigare pizzerian Monaco fanns. Och det finns andra utrymmen.

– Ser man staden uppifrån är det uppenbart att vi har väldigt mycket parkeringsplatser i stan. De ytorna kan användas till nybyggnationer. Samtidigt kräver byggnormerna att det ska finnas 0,8 parkeringsplatser till varje lägenhet som byggs.

– Jag tror att de publika parkeringsplatserna i framtiden kommer att inrymmas i p-hus och en bit utanför absoluta centrum. Det skadar ju inte att röra på benen lite.

Något som Skebo aldrig mer vill uppleva är den kris som började uppstå runt 1993 och som kulminerade runt millennieskiftet.

– Vi hade som mest 1 276 tomma lägenheter vilket gav en årlig hyresförlust på 70 miljoner kronor. Det blev tvärstopp på byggandet bland annat i Erikslid och Byske.

– Byggnormerna har inte förändrats särskilt mycket under åren. Skulle vi bygga på Erikslid i dag så skulle hyran bli dubbelt så hög som i de befintliga husen och då med i stort sett samma standard. Så dyrt är det att bygga i dag. Och hur god vilja vi ändå har så går det inte att bygga nytt i kringorterna eftersom inga skulle vilja betala de hyror som det blir tal om.

Bristen på lägenheter innebär att köerna är långa.

– I dag kan vi bara ge förturer till kvinnor som är utsatta för våld och som behöver komma ut ur ett förhållande.

Självklart finns det många åsikter om Skebo och hur företaget sköter sig.

– I det nöjd-boende-index som görs över allmännyttan i landet ligger vi i topp. Så riktigt så dåligt som det ibland hörs kan det inte vara.

Att Skebo sponsrar Sunnanå är helt naturligt enligt Kenth Wiklund.

– Sunnanå har alltid haft en bra ungdomsverksamhet och en bra högsta prestation genom damlaget. Många av våra hyresgäster på södra sidan av älven har själva varit med i Sunnanå eller har barn som är med i de olika lagen. Och vi försöker att vara jämlika när det gäller sponsring för män och kvinnor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: