sskbloggen

Just another WordPress.com site

Svidande förlust i premiären

Med 625 åskådare på läktaren tog Sunnanå i dag emot skånska Vittsjö på Norrvalla för första matchen i årets damallsvenska. Sol och vackert väder gav en fin inramning, men resultatet var ingenting som någon var glad över. Vittsjö vann med 1–5 (1–3).

Slutresultatet säger emellertid inte allt om matchen. Även om Vittsjö genomgående var snabbare och hade ett bättre passningsspel samt dessutom kreerade vassa omställningar, så höll Sunnanå spelet väl uppe stundtals.

Det som orsakade förlusten för Sunnanå? En del premiärnerver var det säkert som spökade för en del. Men den främsta orsaken var den helt nya backlinjen, som inte spelat ihop sig på något sätt. En del individuella misstag, bland annat i markeringar, bäddade för att baklängesmålen blev fler än de behövt bli.

SONY DSC

Det var inte alltid som backlinjen i Sunnanå var så väl placerad som den skulle vara. Här har Vittsjös Sofie Andersson tagit sig förbi och skapar därmed en målchans. Foto: Ola Theander

Anfallsmässigt hade Sunnanå många chanser, men det ville sig inte riktigt. Spelmässigt var det tämligen jämnt, men i längden var det Vittsjös förmåga att bättre ta hand om andrabollarna och det säkrare passningsspelet som fastställde den stora segermarginalen.

SONY DSC

Matilda Rosqvist hade flera chanser. Den här – med en halvtimme kvar att spela – räddades med knapp marginal av Vittsjös målvakt Loes Geurts. Foto: Ola Theander

Efter en jämn inledning kunde Elin Nilsen i 10:e minuten göra 0–1 från vänsterkanten, sedan en passning gått genom hela straffområdet. Dessförinnan hade Vittsjö en ribbträff efter en hörna. 0–2 gjordes i 28:e minuten av Jane Ross sedan hon snappat upp en bakåtpassning som var ämnad för Sunnanås målvakt Susanne Nilsson. 0–3 gjordes i 33:e minuten av Emma Sjödahl som slog till på en hörna från vänster.

Sunnanå reducerade fem minuter senare genom Julia Spetsmark som fick en läcker passning av Perpetua ”Pepe” Nkwocha.

I andra halvlek utökar Vittsjö ledning till 1–4 i 57:e minuten genom Elin Nilsen och i 90:e minuten fastställer samma spelare slutresultatet 1–5 – också det efter en hörna.

SONY DSC

Elin Nilsen i Vittsjö var snabb och gjorde tre av lagets fem mål. Foto: Ola Theander

– Vi följde den spelplan som vi lagt upp och vi var väl förberedda på det spel som Sunnanå spelar, sade Vittsjös tränare Simon Sjöfors efter matchen. Vi pressade Sunnanå bra och vår laginsats var gedigen.

Vittsjös andra tränare Thomas Mårtensson konstaterade att Sunnanå är ett starkt lag, särskilt på fasta situationer, och att det inte, enligt hans åsikt, är någon som helst tvekan om att Sunnanå klarar det allsvenska kontraktet.

– När vi var nya förra året och fick stryk i första matchen med 4–1 var den allmänna meningen att vi skulle bli ett stryklag som bara var uppe och vände i högsta divisionen. Men vi vann andra matchen och det gick riktigt bra för oss (Vittsjö slutade sexa i tabellen).

– Jag tror att det kan bli en liknande resa för Sunnanå, säger han.

Sunnanås tränare Martti Tikkanen hade inte mycket att annat att säga än att Vittsjö var ett bättre lag, som presterade snabba och vassa omställningar.

– Men jag tycker att vi är med i spelet, säger han. Och en sak står helt klar efter den här matchen: vi måste bli mycket tuffare i närkamperna och vid de fasta situationerna. Att vara snäll och generös går inte hem.

Det senare – att spelarna måste bli tuffare i närkamperna – håller både målvakten Susanne Nilsson och lagkaptenen för dagen, Annika Kukkonen, med om.

– Ge oss några matcher till så fixar det sig. Både med tuffheten och samspelet, säger Susanne Nilsson.

SONY DSC

Annika Kukkonen var inte lycklig precis efter premiärmatchen som slutade med förlust 1–5. Foto: Ola Theander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: