sskbloggen

Just another WordPress.com site

Genomgång med domarbasen

Efter torsdagsträningen samlades Sunnanås spelare för att få en genomgång av vilka regler som gäller på planen. Det finns en del nya bestämmelser och det fanns all anledning för spelarna att lyssna till det som sades.

– Det är ju så onödigt att få gult kort för att man inte vet vad som gäller, säger Maria Persson.

Maria Persson är domarbas. Hon är coach för de kvinnliga elitdomarna och ingår i domarkommittén. Till sin hjälp hade hon i kväll eliddomaren Sandra Fogelberg, som pluggar till polis i Umeå. Maria kommer från Malmö.

SONY DSC

Maria Persson och Sandra Fogelberg. Foto: Ola Theander

Maria Persson berättar att hon åker till fyra klubbar i damallsvenskan inför säsongstarten och drar nyheterna för spelarna. I år är det nykomlingarna Sunnanå och Mallbacken som får besök, men även Tyresö och Ldb Malmö.

– Vi har ambitionen från Fotbollförbundets sida att huvuddomaren i de damallsvenska matcherna ska vara en kvinna. Men jag ser redan nu att vi inte klarar det. Det blir, så vitt jag kan se nu, Mallbacken – som ligger litet ”avigt” till – som får en manlig huvuddomare vid något tillfälle, säger Maria Persson.

SONY DSC

Maria Persson.

Det finns tio kvinnliga domare som dömer i damallsvenskan så om alla är friska och oskadade ska det, med något undantag, klara sig.

– I nya damettan kommer vi att klara att ha kvinnliga huvuddomare på ungefär 70 procent av matcherna, säger Maria.

Det är helt klart att det är en brist på domare.

– Vi skulle väldigt gärna se att det finns fler, som intresserar sig för den här sidan av fotbollen, fortsätter Maria Persson. Och det jag tycker saknas är spelare som av en eller annan anledning har lagt av med den aktiva fotbollen, men som ändå inte vill släppa kontakten med fotbollen. Tidigare spelare som blir domare blir i regel duktiga eftersom de har en djupare förståelse för spelet.

SONY DSC

Spelarna fick sig inte bara litet nya regler till livs utan även mat efter träningen. Här det från vänster Susanne Nilsson, Frida Karlsson, Sofia Nuldén och Emelie Marklund som sitter till bords. I bakgrunden väljer Åsa Berglund, Linnea Nilsson Waara och Perpetua Nkwocha matlåda. Foto: Ola Theander

SONY DSC

Matilda Rosqvist och Julia Spetsmark pratar och äter. Foto: Ola Theander

SONY DSC

Elin Johansson på gott humör. Till vänster Emelie Marklund och i bakgrunden ”Pepe” Nkwocha. Foto: Ola Theander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: