sskbloggen

Just another WordPress.com site

Marttis långsiktiga vision

– Vi är överens. Men än har jag inte skrivit på och det beror helt och hållet på att ordföranden i föreningen just nu är bortrest, säger Martti Tikkanen.

Martti har framgångsrikt tränat Sunnanås damlag i två år. I år vann laget norra damettan och tog steget upp i och tillbaka till damallsvenskan.

Martti har den gångna veckan varit på fortbildning på Bosön.

– Det var en hel del upprepning av det vi lärt oss tidigare, men det intressantaste för mig var nog att vi fick lära oss intervjuteknik. Det kommer jag att ha nytta av vid intagningen till fotbollsgymnasiet men också i samtalen med spelarna, säger han.

Martti kommer att fortsätta som lärare på fotbollsgymnasiet. Men viktigare i det här sammanhanget är att han är överens med Sunnanå SK att fortsätta som huvudtränare i ytterligare två år. Han ser väldigt mycket fram mot det och han har en mycket klar vision av det som han vill uppnå.

– Först och främst är förstås att vi etablerar oss som ett lag i damallsvenskan och att det går bra för oss i serien. Mitt mål är att utveckla fotbollen i Skellefteå och att vi i Sunnanå har en god bredd av spelare som har allsvensk standard.

Det är nu inte något som uppstår med automatik. Till en del har Martti Tikkanen anammat det sätt på vilket Skellefteå AIK har byggt upp sitt hockeylag. Det gäller nämligen att medvetet arbeta med att utbilda spelare redan i ungdomsåren för att de i takt med sin utveckling kan fylla på laget underifrån.

Martti Tikkanen fortsätter som tränare för Sunnanås elitlag i damallsvenskan i ytterligare två år. Foto: Ola Theander

– Ungdomsarbetet är jätteviktigt och jag vill att det ska fungera fullt ut. För vi ska kunna producera spelare som håller bredden och utgör stommen i laget. Sedan kan det bli aktuellt att fylla på med spetskompetens utifrån.

Sunnanå hoppade av F17-spelet under den gångna säsongen. I stället bygger man ett F19-lag inför nästa säsong.

– Det är väldigt viktigt för framtiden, säger Martti. Och det är viktigt att alla klubbar i regionen ser det stora sammanhanget i detta och att vi tillsammans kan bygga ett duktigt och stabilt elitlag. Via F19-laget kan vi få spelare som kan etablera sig i elitlaget.

Martti Tikkanen konstaterar det alla vet – alla spelare blir av olika skäl inte elitspelare, även om de alltid tycker det är roligt att spela fotboll och om de är duktiga fotbollsspelare.

Just nu är det bara Perpetua Nkwocha och Helen Ukaonu som är kontrakterade för nästa säsong. Med dessa två och med Martti ligger Sunnanå långt efter exempelvis Piteå som redan innan säsongen tog slut hade klart med tränare och elva spelare.

– Jag hoppas och tror att de flesta av våra spelare under säsongen 2012 vill följa med på tåget i damallsvenskan, säger Martti. Men det är också nödvändigt, som jag ser det, att stärka laget på vissa positioner inför nästa år.

Redan har Martti träffat en del spelare och fler ska han träffa. Förmodligen får han då användning av sina nyförvärvade kunskaper i intervjuteknik…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: