sskbloggen

Just another WordPress.com site

Tieto är en stor och viktig arbetsgivare i Skellefteå

Sunnanå har många sponsorer – stora och små. Alla är viktiga. En av de större är Tieto i Skellefteå.

– Vi vill synas.

Det är den enkla och raka förklaringen som Roland Granlund, platschef på Tieto i Skellefteå ger till varför företaget sponsrar Sunnanås elitdamlag.

– Men det är också viktigt för våra anställda att vi syns. Därigenom blir ju de också sedda, kompletterar han svaret med. Många av våra anställda har ju också barn som är engagerade i klubbens verksamhet.

Tieto i Skellefteå är liten del av det stora företaget. Här i Skellefteå har Tieto 320 fast anställda och förutom dem finns det cirka 30 så kallade underkonsulter. Totalt sett är företaget representerat i 30 länder och har omkring 18 000 anställda. Huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Trots att Tieto – under olika namn – har funnits i Skellefteå sedan 1965 önskar Roland Granlund att kunskapen om företaget hos Skellefteborna skulle vara större. Det är en stor och viktig arbetsgivare, som är beroende av att ungdomar intresserar sig för mjukvaruindustrin och för att skapa IT-lösningar som underlättar för såväl offentlig som privat verksamhet.

Roland Granlund.

En ökad kunskap om företaget och dess verksamhet kan leda till ett ökat intresse, som i sin tur förhoppningsvis kan resultera i att ungdomar utbildar sig till ett yrke i den här branschen.

– Sanningen är att det är få ungdomar i dag som är intresserade, säger Roland Granlund.

Det är också orsaken till att Tieto inte sparar någon möda på att försöka väcka ungdomars intresse. Företaget är generöst när det gäller att bjuda in ungdomar för praktik. Kontakterna med yrkesvägledarna är intensiva. På olika sätt arbetar företaget också för en utbildning som bättre än nu kan öppna en väg för ungdomarna mot arbetslivet och ett framtidsjobb.

– Vi hoppas verkligen att Balder från och med i höst kan dra igång ett fjärde gymnasieår på den tekniska utbildningen med inriktning på IT. Balder har ansökt om detta och fått det godkänt av myndigheterna.

– Alla elever som går tredje året på tekniska linjen från Gävle och norrut har fått information om den här nya utbildningsmöjligheten. Jag hoppas att många söker så att vi nästa år har 30 ungdomar som har en fyraårig utbildning motsvarande den gamla gymnasieingenjörsexamen, säger Roland Granlund, som även åtagit sig att ta emot inte mindre än fem praktikanter från denna utbildning.

Skellefteå har en väl utvecklad IT-industri och i stan finns många företag med väldigt duktiga människor. Produkter och tjänster har utvecklats som funnit användare över hela världen.

– Grunden till detta lades genom Kommundatas etablering och den var i mycket Lorentz Anderssons förtjänst, säger Roland Granlund. Men för att Skellefteå ska kunna behålla sin position i branschen krävs ett ökat samarbete mellan skolorna och näringslivet.

Fakta:

Tieto i Skellefteå består av tre delar:

* Tieto Welfare Nordic. Utvecklar verksamhetssystem för kommuner i Norden. Vår viktigaste kund i Sverige är Stockholms stad.

* Value Networks. Utvecklar och finner integrationslösningar för kommuner och privata kunder.

* Telecom R&D. Producerar nya lösningar och system för telecombranschen. Utvecklar bland annat mjukvara i Ericssons basstationer.

Tietos historia i Skellefteå började med Kommundata 1975. 1993 införlivades Norrdata, som grundades 1965, i företaget. 1999 blev TietoEnator ägare. I augusti 2002 införlivades delar av Ericsson i företaget och från 2009 heter företaget Tieto.

Tieto är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. Verksamheten drivs i 30 länder och i företaget arbetar 18 000 IT-experter. Nettoförsäljningen 2010 var drygt 1,7 miljarder euro.
Text och foto: Ola Theander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: