sskbloggen

Just another WordPress.com site

Snabbväxande Rejlers: Våra värderingar liknar Sunnanås

Rejlers Ingenjörer AB, i dagligt tal bara Rejlers, etablerade sig i Skellefteå 2009 genom att köpa upp Danatec. Det var mitt under den tuffa lågkonjunkturen. Men under andra halvåret 2010 vände det och räknat sedan etableringen har företaget tredubblat antalet anställda – från nio personer till 28 i dagsläget.

Rejlers är en börsnoterad koncern med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Företaget har totalt 1 500 anställda och utför tekniska konsulttjänster inom en rad områden.

– Här i Skellefteå är vi mest inriktade på mekanik, säger platschefen Sven-Erik Wiklund, som rekryterades från Industriteknik Nord AB i Skelleftehamn. Han var tidigare konstruktionschef på Alimak.

– Under åren här har vi också öppnat en filial i Umeå där vi huvudsakligen arbetar med distribution och produktion av elkraft, fortsätter han.

Sven-Erik Wiklund berättar att konsulterna i Skellefteå och Umeå, som alla är ingenjörer med olika inriktningar, arbetar som resurser, specialister eller projektörer hos kunderna.

– Det blir allt vanligare att vi anlitas som totalleverantörer, säger han. Det innebär att vi tar ett projekt ”från ax till limpa” inklusive garantiåtaganden. Men vi har också konsulter som är placerade på våra kundföretag.

Sven-Erik Wiklund.

Sven-Erik Wiklund har under den kraftiga expansionen märkt att det är svårt att få tag på färdiga ingenjörer. Han ser gärna en ökad rörlighet inom branschen.

– Vi har klarat personalrekryteringen genom att ta in nyutexaminerade ungdomar och sedan fortsatt skolningen här på företaget.

Ett exempel på det är sommarjobbaren Marcus Sundström som i höst åker ner till Göteborg för att gå sista året på Chalmers.

Att Rejlers sponsrar Sunnanås damlag i fotboll är helt naturligt, enligt Sven-Erik Wiklund.

– Vi får mycket för pengarna. Tjejerna är ofta i tidningen och vi syns bra. Men sponsringen stämmer också bra med företagets värderingar.

Direkt när man kommer till Rejlers i Tipshuset på Anderstorp möts man av dessa: Pålitlig, Framgångsrik, Personlig, Hälsosam.

– Av våra 28 anställda i Skellefteå och Umeå är bara tre tjejer. Därför känns det också extra bra att stötta damidrotten.

Rejlers satsar mycket på att ta vara på personalen.

– Eftersom många är ute på andra företag och därför inte ses i vardagen, arrangerar vi två träffar i månaden då vi hittar på olika saker, säger Sven-Erik Wiklund. Vi sponsrar också motionsaktiviteter av olika slag.

Fakta:

Koncernen Rejler finns i Sverige, Norge och Finland. Antalet anställda är cirka 1 500. Koncernen är börsnoterad.

I Skellefteå och Umeå är 28 personer anställda.

Stora kunder i Skellefteå är Boliden, Outotec, Nordic Light, Ursvikens Mekaniska, Broikk, Megadoor, Bergteamet och Railcare.

I Umeå arbetar konsulterna med Skellefteå Kraft, Vattenfall och Eon men även med Volvo Umeverken, Komatsu och Ålö Maskiner.

Koncernen Rejler har som målsättning att år 2015 ha minst 2015 anställda och omsätta 2015 miljoner kronor.

Text och foto: Ola Theander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: