sskbloggen

Just another WordPress.com site

Outotec vill synas!

Outotec är ett finskt företag som har verksamhet i alla världsdelar, 25 länder. Ungefär 3 800 personer är anställda i koncernen. Huvudkontoret för den svenska verksamheten ligger i Skellefteå och här arbetar cirka 150 personer, främst ingenjörer.

– Vi är ett av de största tjänsteföretagen i Skellefteå, säger Kerstin Johannesén.

Hon är personalchef på Outotecs verksamhet i Sverige, som förutom i Skellefteå finns i Kiruna, Kil, Smedjebacken och Göteborg. Hon är dessutom ansvarig för företagets sponsring.

– Trots att vi är en så stor arbetsgivare, är det inte så många som känner till oss, säger hon. Det är därför viktigt för oss att vi syns. Och vi sponsrar en hel del föreningar både stora och små. Jag tycker att det är viktigt att damidrotten får sin del och Sunnanå är, förutom Skellefteå AIK, det enda riktiga elitlaget i stan.

Nu är det inte bara utåt och genom sponsring som Outotec visar sitt intresse för idrottslivet.

– Det är väldigt viktigt att värna om personalen och vi satsar ganska mycket på att våra anställda ska kunna ägna sig åt friskvård – att få balans mellan arbete och fritid. De får möjlighet att träna på 360 och Friskvårdskompaniet, det finns badbiljetter, körsång, badminton, tennis etc. Två gånger i veckan erbjuds massage och ibland ordnas så kallade prova-på-pass med olika aktiviteter.

Viljan och ambitionen att ta hand om de anställda på olika sätt har säkerligen bidragit till att Outotec haft relativt lätt att rekrytera och behålla personal. Och inte bara det – pensionärerna trivs bra och företaget har här i Skellefteå avtal med ett tiotal personer. De fungerar som mentorer, men är även inblandade i vissa projekt.

Kerstin Johannesén.

– Det är viktigt att ta till vara den kompetens som finns, säger Kerstin Johannesén, som själv snart ska bli s k ”tidsmiljonär”. Kerstin kommer då att ersättas av Cecilia Sundell.

– Vi börjar emellertid se och märka av en brist på tekniker och högskoleutbildade ungdomar främst inom el/automation och maskinteknik.

Könsfördelningen på Outotec lämnar kanske en del övrigt att önska, då ingenjör under lång tid varit ett yrke som mest lockat män. På Outotec i Skellefteå är det 116 män och 32 kvinnor.

– Vi samarbetar på olika sätt med skolor och universitet. Vi tycker att det är viktigt att börja redan i grundskolan för att öka intresset hos eleverna för teknik och särskild då att få tjejer intresserade, säger Kerstin. Det är viktigt att teknikföretagen hjälps åt – alla teknikföretag är beroende av nyrekryteringar för sin fortlevnad. Och vi tycker oss skönja ett resultat – vi ser att unga i ökad utsträckning väljer tekniska utbildningar på gymnasier och högskolor.

Vad gör då alla dessa ingenjörer på Outotec i Skellefteå? Jo, de säljer teknologikunnande och utrustning inom den expanderande branschen smältverk och gruvor samt även inom energi-, vatten- och kemibranschen. Den stora kunden i Skellefteå är förstås Rönnskär och Boliden, men Outotec var också i högsta grad deltagande i Bolidens jättestora investering i koppargruvan i Aitik.

En växande ”guldgruva” globalt, och naturligtvis även för Boliden, är återvinningen av elektronikskrot. Outotec har konstruerat en smältugn för denna verksamhet på Rönnskär.

Text och foto: Ola Theander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: