sskbloggen

Just another WordPress.com site

Alimak Hek känner stolthet för bygdens idrott

Alimak – eller Alimak Hek som det nu heter – är ett mycket framgångsrikt företag i Skellefteå. Förmodligen är det också det företag på orten som är bäst känt i världen. Försäljningen sker till alla världsdelar och varje år till cirka 70 länder. 95 procent av produktionen går på export och i dagsläget är det drygt 300 personer som arbetar på fabriken i Skellefteå.

Skellefteå är ursprunget och basen. Det är man på företaget stolt över och det återspeglas även i den sponsring som Alimak Hek står för.

– Vi sponsrar ingenting utanför Skellefteå, säger företagets verkställande direktör Rolf Persson.

Alimak Hek har en lång tradition av att på olika sätt stödja samhället i vilket företaget verkar. Och policyn är enkel. Sponsringspengarna fördelas dels till elitverksamhet, dels till ungdomsverksamhet.

– Sommaridrotten är fotboll och då är det naturligtvis Sunnanå SK:s damlag som det handlar om i elitsammanhang och på vintern är det Skellefteå AIK och hockeyn.

Rolf Persson berättar att sponsringen i sig inte ger något mervärde i form av att företaget säljer fler industri- och bygghissar.

– Men vi syns och visar att vi är engagerade. Dessutom är det ett sätt för personalen att känna stolthet när de ser sitt företag visa upp sig.

Rolf Persson.

Idrott och friskvård är viktigt för företaget. Dess idrottsförening, Alimak IF, har inte mindre än 14 sektioner med särskilt ansvariga ledare. Verksamheten är bred och mer än 250 000 kronor läggs på idrottsföreningen och övriga friskvårdsaktiviteter varje år.

– Det är väldigt viktigt och jag vill gärna utveckla den verksamheten än mer, säger Rolf Persson. Med aktivitet så mår man bättre, orkar mer och blir positivare.

Skoj har man tillsammans under de gemensamma aktiviteterna. Fast det tar ont ibland också under övningarna. Glatt drar Rolf Persson upp byxbenet och visar ett ordentligt blåmärke som han fick av en sträckning under brännbollsturneringen dagen innan.

Riktigt ont tog det också för hela företaget när finanskrisen slog till med obeveklig kraft 2008–2009.

– Vi tappade 80 procent av vår försäljning av bygghissar på en månad, konstaterar Rolf Persson. Många fick gå från företaget då, men i dag har vi återanställt 70 personer och har dessutom 40 extra anställda.

Alimak Hek är ett starkt varumärke i hela världen. Drygt 5 000 bygghissar och lika många industrihissar har levererats till världens alla hörn.

– Teknologin är enkel i grunden. Men vi har gott renommé och fantastiskt hög kvalitet och hissarna går i alla miljöer – även i väldigt extrema sådana.

Det saknas sannerligen inte konkurrenter på den här marknaden. Det finns mer än 100, varav ungefär hälften i Kina.

– Ett kinesiskt företag som tillverkar containerkranar, ZPMC, köper av oss eftersom deras exportkunder kräver Alimaks hissar, säger Rolf Persson och ser nöjd ut.

En anledning till att Alimak Hek gjort sig ett namn på världsmarknaden är att deras hissar använts till sju av världens tio högsta byggnader.

– Vi har fantastiska referenser och vi fixar alla typer av hissar – om så de ska upp i höjden eller ner i djupet eller om de är sneda eller krokiga eller om de ska gå fort eller sakta…

Rolf Persson kan nog fortsätta länge med exemplifiering av märkliga hissar som producerats i Skellefteå.

Sju–åtta personer på Alimak har som heltidsjobb att åka runt i världen och installera hissar. Och då handlar det främst om industrihissar.

Fakta:

Alimak grundades 1948 av Alvar Lindmark.

I mitten av 1960-talet bildades första försäljningsbolaget i ett annat land – USA.

Holländska Hek kom in i ägarbilden 2001. I januari 2007 tog investeringsbolaget Triton över ägandet av Alimak Hek.

Företaget har två tillverkningsenheter – i Skellefteå och en mindre i Kina. En anläggning i USA lades ned 2010 och tillverkningen flyttade ”hem” till Skellefteå.

Skellefteåfabriken omsatte förra året 600 miljoner kronor.

95 procent av det som fabriken i Skellefteå producerar går på export.

Företaget har i dag 300 personer anställda i Skellefteå.

Text och foto: Ola Theander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: