sskbloggen

Just another WordPress.com site

Inför seriepremiären

Målsättningen är kristallklar – i år ska Sunnanå tillbaka till damallsvenskan. Seriepremiären är i morgon, söndag. Tidigt på söndagsmorgonen sätter sig den av skador och sjukdomar decimerade truppen i bussen för att via Luleå, flyg till Stockholm och buss till Västerås ta sig till matcharenan och där inkassera den första segern.

– Jo, det ska bli väldigt roligt att komma igång med serien, säger Martti Tikkanen. Vi hade den bra träning i går (läs: fredag) och alla är ivriga att starta seriespelet.

Martti Tikkanen har inte tittat särskilt mycket på motståndarlagen.

– Det blir tid att göra det mer sedan när vi ska möta de lag som vi tror är bättre. Mot Västerås bör och ska vi dominera, även om truppen är tunn. Vi har tre internationella toppspelare i laget i Pepe, Helen och Yanru. Därtill har vi flera spelare som definitivt är av bra allsvensk klass – Carina, Erika och Linnea.

– Spelar vi bara vårt eget spel och alla gör det de ska och kan, så ska inte matchen mot Västerås vara något problem.

Yanru Zhang, målvaktsförvärvet från Kina, har imponerat på alla.

– Hon har varit här kort tid, men det hon har visat är bara bra, säger Martti.

Att jämföra henne med Åsa Berglund är svårt, tycker Martti.

– Det är två helt olika typer av målvakter. Åsa håller fortfarande mycket hög klass. Hon är erfaren och har varit och är väldigt duktig i närspelet.

– Yanru är längre, har bättre räckvidd och är stark. Hon vågar gå ut och hon skapar respekt genom sin storlek. Dessutom är hon förvånansvärt smidig och kommer fort ner trots sin storlek. Hon är duktig med båda fötterna och har bra tillslag på bollen; en mycket bra elfte spelare.

Martti tror heller inte att kommunikationen med utespelarna blir något problem. Yanru lär sig snabbt och har på ett fantastiskt sätt kommit in i laget på den här korta tiden. Att hon var med på lägret i Barcelona hade stor betydelse.

– Jag är mycket nöjd med och tacksam för det sätt på vilket Sunnanå har skaffat sina utländska spelare. De håller hög internationell klass, är utpräglat professionella lagspelare och fungerar som förebilder både på och utanför planen.

– Pepe är en världsspelare och det finns egentligen inte ord att beskriva hennes kvaliteter, säger Martti. Att fyra gånger ha blivit utsedd till Afrikas bästa spelare, senast förra året, är oerhört stort. Hon är – näst Marta – den mest meriterade spelaren i svensk damfotboll.

Helen kom till Sunnanå förra säsongen och är landslagskamrat i Nigeria med Pepe.

– Helen är stark i sin defensiva roll men också farlig framåt vid fasta situationer. Hon är snabb och har ett väldigt bra tillslag på bollen. Alltid glad och med ett leende på läpparna.

– Det har varit toppklass på våra värvningar och de tar inte platser från våra egna duktiga spelare. Jag har sett hur en del andra klubbar har brustit i det. De har värvat utomlands och ställer sina egna spelare, som faktiskt är duktigare, utanför. Det är inte någon policy som jag ansluter mig till.

Slutligen – Martti hoppas att Nina Jakobsson snart ska vara i spel.

– Hon utvecklas väldigt bra. Hon har alla förutsättningar för att bli och vara en komplett spelare. Allt kan utvecklas, men kanske behöver hon arbeta mer på tekniken. Och så måste hon bli stabilare i kroppen; hon har växt snabbt. Men det kommer med automatik.

Så snart det låter sig göras kommer vi här på sskbloggen att redovisa hur första seriematchen borta mot Västerås BK 30 avlöpte.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: